Ochelari de soare polarizați sau nepolarizați?

Ochelari de soare polarizați sau nepolarizați?

Oare să vă dăm răspunsul direct și apoi să vă explicăm… sau să vă explicăm și apoi să vă dăm răspunsul? Hmmm… mergem pe prima variantă: clar, ochelari polarizați!

Ochelarii polarizați blochează strălucirea și lumina UV 100%, astfel încât vei putea vedea mai clar prin faptul că doar lumina verticală ajunge la ochii tăi. În același timp, ochelarii polarizați îți protejează ochii de razele dăunătoare. 

Dat fiind faptul că sunt atât de multe aspecte luate în considerare, la modul ideal nu putem spune că există o singură pereche de ochelari de soare care să satisfacă toate cerințele de confort vizual întâlnite pe durata întregului an și pentru toate situațiile oferite de mediul de viață al fiecăruia.

În plus, odată cu sezonul estival, ochelarii de soare devin un accesoriu din ce în ce mai căutat. Însă, în alegerea perechii de ochelari potrivite nu este suficient să ne orientăm doar după cerinţele modei sau gustul personal. Ochelarii de soare trebuie aleşi astfel încât să ne protejeze eficient împotriva radiaţiilor solare mai intense în anumite perioade ale anului sau în anumite circumstanţe (ski, navigaţie, pescuit, şofat). 

Pentru a înţelege importanţa alegerii ochelarilor de soare potriviţi, haideţi să trecem rapid în revistă proprietăţile luminii şi efectele ei asupra ţesuturilor oculare.

Lumina soarelui este compusa în principal din trei tipuri de radiaţii:

 • Radiaţia infraroşie este responsabilă de încălzirea suprafeţelor asupra cărora acţionează. Accelerează procesele de evaporare a lacrimilor şi, împreună cu acţiunea vântului, a ventilatoarelor, a aerului condiţionat din timpul sezonului cald, este responsbilă de iritaţia ochilor (senzaţia de „nisip în ochi”, de arsură, de uscăciune).
 • Radiaţia vizibilă este absorbită în special de către retină – stratul neurosenzitiv al ochiului. La acest nivel, expunerea excesivă la lumină puternică accelerează procesele degenerative putând cauza sau grăbi evoluţia unei degenerescenţe maculare. Când lumina este extrem de puternică (de exemplu dacă ne uităm direct la soare) se poate produce o arsură adevărată la nivelul retinei cu formarea unei găuri. În plus, lumina puternică acţionează şi asupra tegumentelor pleoapelor, care au o structură colagenică mai fragilă, sunt mai subţiri şi se deshidratează mai uşor (sunt mai fotosensibile); împreună cu actiunea de „strângere din ochi” la lumină, se favorizează în plus si apariţia ridurilor de la colţul ochilor (laba de gâscă).
 • Radiaţia ultravioletă este componenta cu cea mai importantă activitate biochimică. Corneea şi conjunctiva absorb în principal UVB, iar cristalinul UVA. Deoarece celulele cristaliniene nu se înlocuiesc la timp, efectul cumulativ al radiaţiilor UV asupra ochilor se traduce prin opacităţi (cataractă), care apar cu atât mai precoce cu cât expunerea a fost mai intensă. De aici rezultă importanţa protejării în timp a ochilor cu ochelari de soare care să prevină degenerarea mediilor transparente. O mai mică parte a radiaţiilor ultraviolete ajung şi la retină, unde stimulează procesele oxidative şi pot contribui la progresia degenerescenţelor retiniene.
 • Acum, că e clar pentru toată lumea ce fel de radiații are lumina și de ce trebuie să ne ferim de ele, haideți să vedem ce protecție este necesară. 

  În condiţii obisnuite (în oraş, la condus etc.) sunt suficienţi ochelarii de soare cu absorbție 99% din UVB şi 95% din UVA. Deoarece gradul de absorbție al UV este independent de gradul de absorbție al radiaţiilor vizibile (nu are deci nicio legătură cu culoarea sau tonul lentilelor), verificaţi gradul de protecţie înscris pe etichetă care trebuie să fie specificat fie sub formă de procent, fie sub forma UV400 (care înseamnă „absorbţie până la 400nm”).

  Dacă lipsesc aceste precizări, mai bine renunţaţi la modelul respectiv, oricât de frumos şi de convenabil ca preţ ar fi. Nu numai că nu vă vor proteja, dar vă vor expune de fapt şi mai tare la toate riscurile şi afectiunile cauzate de UV, pentru că „înşală” ochiul: protejându-l numai împotriva radiaţiilor vizibile (datorită culorii), pupila se măreşte şi nu mai apără retina şi cristalinul de nocivele radiaţii UV.

  O altă capcană pentru ochii noştri este faptul că multe din datele înscrise pe ochelari nu sunt corespunzător verificate. Astfel că falsurile au cale liberă. Cel mai bine este să cumperi ochelarii de soare de la magazinele de optică specializate, care au şi aparate ce măsoară gradul de absorbție a lentilelor. Sau poți verifica, la un cabinet de optică, datele tehnice ale ochelarilor de soare pe care tocmai i-ai achiziţionat de la un magazin nespecializat.

  Înainte să încheiem vă mai spunem că ochelarii de soare polarizați au apărut pentru prima dată în anul 1936, când Edwin H. Land a început să experimenteze fabricarea de lentile cu filtru Polaroid, patentat chiar de el.

  Atât pentru azi. Dar să rămâi cu ochii pe noi, pentru că săptămâna viitoare avem un alt articol la fel de interesant pe aceeași temă. Și dacă crezi ca-i prea soare afară, pune-ți pe ochi o pereche de ochelari de soare… polarizați. 

  Fetele de la Eyes Optic sunt cele mai tari, atât de tari încât merită o cutie de Raffaello de fiecare dată. Sunt fete care te fac să te simți bine, servicii de calitate și prețuri fără concurență. Te asteaptă mereu cu zâmbetul pe buze și cu o cafea bună bonus :) Recomand cu încredere Eyes Optic, din toate punctele de vedere.

  Augustin

  Nu știu dacă la Eyes Optic îți găsești perechea sau perechea te găsește pe tine, dar cu siguranță e locul unde ochii sunt vedetele. La fiecare vizită sunt sfătuită atât din punct de vedere medical, cât și estetic, astfel că ies mereu de acolo cu o viziune mai clară asupra lumii. Sunt primită cu căldură și tratată cu profesionalism.

  Mihaela Samsodan

  De când mă știu, am avut o reală problemă când a trebuit să îmi fac ochelari. La Eyes Optic am găsit o echipă prietenoasă și foarte pregătită profesional, care dintr-o mare gamă de lentile și rame, a reușit să mă ghideze către un produs perfect pentru mine. Recomand cu mare drag.

  S

  Sunt extrem de mulțumită de experiența pe care am avut-o la Eyes Optic. Personalul a dat dovadă de profesionalism și amabilitate, oferindu-mi ajutor și explicându-mi fiecare detaliu al procesului pe parcursul tuturor vizitelor. Gamă variată de produse și servicii de înaltă calitate coroborate cu ambianță foarte plăcută și prietenoasă, m-au făcut să îmi doresc să revin după fiecare vizită. În plus, pentru orice întrebări poți reveni oricând, iar personalul este dornic să te ajute. Per ansamblu, cred că este una dintre cele mai bune optici din Cluj-Napoca și o recomand cu tărie.

  Alexandra Anca

  Eyes Optic oferă o experiență extrem de plăcută în ceea ce privește consultațiile și alegerea ochelarilor - atât tipul de lentile cât și tipul de ramă. Apreciez în mod special atenția unică pe care am primit-o când am învățat să port lentile de contact și suportul continuu în ceea ce privește lentilele de ultimă generație, care oferă cât mai mult oxigen și care mă ajută la menținerea sănătății ochilor, ca purtător zilnic de lentile. Recomand cu încredere Eyes Optic, datorită profesionalismului, al interesului în a da fiecărui client sfaturi personalizate și bine informate despre cele mai noi și de calitate produse de optică de pe piață.

  Ana Barbu

  Pe lângă calitatea produselor, am rămas impresioanată de atenția și de asistența acordată de către Eyes Optic. Pot să spun că este o clinică unde achiziționarea ochelarilor este o experianță plăcută și distractivă. Recomand cu încredere Eyes Optic datorită profesionalismului de care au dat dovadă și a produselor de calitate la prețuri mai mult decât competitive.

  Cristina Iulia
  În fiecare an apelez cu drag la serviciile oferite de Eyes Optic și pot să zic bucuroasă că am avut parte de cele mai frumoase experiențe, atât în ceea ce privește luarea deciziilor în alegerea tipului de ochelari care mi se potrivesc, cât și în consiliere legat de tot ceea ce ai de făcut dacă dorești să porți și lentile de contact.
  Dacă ar fi să caracterizez Eyes Optic în trei cuvinte, aș spune: Profesionalism, Performanță și Promptitudine.
  Mă semnez, Un Pacient Răsfățat
  Diana Popa