Lentilele fotocromatice
Știm cu toții că în zilele însorite ochelarii de soare sunt mai mult decât aducători de liniște și confort vizual. Însă ce te faci atunci când prin natura activității tale te plimbi foarte des între interior și exterior? Cum adică ce te faci? Îți faci o pereche de ochelari cu lentile fotocromatice!
Acestea se adresează purtătorilor pentru care confortul vizual optim şi protecţia sunt foarte importante atât în timpul activităţilor desfăşurate în mediul exterior cu lumină solară directă, dar şi în interior, unde claritatea vederii este direct influenţată de transparenţa lentilelor.
Lentilele fotocromatice îşi schimbă culoarea de la nuanţe închise la nuanţe deschise, în funcţie de cantitatea de lumină ultravioletă la care sunt expuse.
La 50 de ani de la invenția lentilelor fotocromatice sau fotosensibile așa cum ne place nouă să le alintăm, tradiţionalele tratamente în nuanţe de gri şi de maro sunt încă printre primele opţiuni în alegerea făcută de consumator. Lentilele astfel tratate sunt suficient de luminoase în spaţii interioare, iar în exterior sunt la fel de închise la culoare ca şi lentilele unor ochelari de soare.
Acest tip de lentile au în componența lor milioane de microcristale sau molecule de halogenuri de argint, care sunt compuși ai argintului cu unul dintre halogeni – dacă vă mai amintiți, halogenii sunt fluorul, clorul, bromul, iodul și astatinul, aflate în grupa a VII-a a sistemului periodic. Aceste elemente formează săruri, astfel că toți compușii acestor elemente sunt numiți și săruri. Astfel de compuși se folosesc și la producerea filmelor fotografice sau radiologice, din același motiv pentru care se folosesc în lentilele fotocromatice.
De regulă, pentru lentilele fotocromatice se folosește clorura de argint. Moleculele acestui compus sunt transparente la lumina vizibilă însă, în prezența razelor UV, acestea își schimbă forma. În noua lor formă, moleculele de clorură de argint absorb o parte din lumina vizibilă iar aceasta duce la întunecarea lentilei. Numărul moleculelor de clorură de argint care își schimbă forma depinde de intensitatea razelor UV, astfel că, într-o lumină mai puternică lentilele se vor întuneca mai mult. Reversul acestui proces are loc atunci când lentilele nu mai intră în contact cu raze UV (atunci când intrăm în casă de exemplu). Moleculele de clorură de argint revin la forma inițială și redevin transparente la lumina vizibilă.
Ambele procese au loc rapid, într-un interval de 1-2 minute pentru cea mai mare parte a efectului de întunecare sau clarificare a lentilei.
Avantajele oferite de lentilele oftalmice corectoare având tratament fotocromatic:
– în interior oferă un contrast intensificat;
– în exterior asigură 100% protecţie UVA şi UVB;
– confort vizual intensificat prin ajustarea automată a intensităţii luminii şi prin reducerea oboselii oculare;
– sunt disponibile atât în design monofocal, cât şi în design bifocal sau progresiv
V-am cam convins, nu-i așa? Pentru detalii, dar și pentru demonstrații practice, vă așteptăm la noi în optică, pe strada Horea, nr.8.