Cum „tratăm” presbiopia?

Cum „tratăm” presbiopia?

După vârsta de 40 de ani, fiecare dintre noi va avea nevoie, mai devreme sau mai târziu, de o pereche de ochelari pentru vederea de aproape. Presbiopia este un fenomen normal, legat de îmbătrânirea ochiului, și se traduce prin incapacitatea ochiului de a focaliza obiectele situate aproape. Aceasta slăbire a vederii de aproape este cauzată de diminuarea, odată cu înaintarea în vârstă, a capacității de acomodație a cristalinului. Acest proces se petrece ori de câte ori ne focalizam privirea de la un obiect situat în depărtare la unul situat aproape, dar noi nu percepem vreo schimbare sau vreun disconfort în aceste momente. Însă la nivelul ochiului se întâmplă ceva: pentru a vedea bine aproape, cristalinul, lentila transparentă din interiorul ochiului, se bombează rapid ca să poată reda o imagine netă. Este vorba de procesul numit acomodatie, care funcționează precum autofocusul unui aparat foto. Așadar, cristalinul, unul dintre cele mai uluitoare elemente ale corpului uman, este responsabil de această slăbire a vederii de aproape. Putem vedea clar la orice distanță grație capacității sale de a-și modifica rapid curbura. El este perfect funcțional încă de la naștere, dar, pe măsura ce trece timpul, se îngroașă. În consecință, își pierde suplețea și devine mai puțin deformabil sub acțiunea mușchilor ciliari. Astfel, distanța minimă la care ochii văd clar începe să crească. În realitate, acest proces debutează chiar de la naștere. La naștere vedem clar de la o distanță de 5 cm, la 20 de ani de la 10 cm, la 40 de ani de la 25 cm, la 50 de ani de la 50 cm, iar la 70 de ani de la doi metri. Distanța obișnuită pentru lectură este de 30-40 cm. Așadar, între vârsta de 40 și 50 de ani începem să nu mai vedem bine la citit.

Cum se corectează? Multe dintre persoanele de peste 40 de ani, deși constată ca acuitatea lor vizuală s-a diminuat, nu vor să meargă la medic. Și nu pentru că nu și-ar dori să vadă bine, ci pentru că nu vor sa poarte ochelari, pe care îi consideră un semn de bătrânețe. Practica medicală dovedește că 35% dintre persoane se adresează oftalmologului abia când problema de vedere devine insuportabilă și nu-și mai pot desfășura normal activitățile de zi cu zi. De aceea, specialiștii ne sfătuiesc să ne facem un control încă de la primele semne de disconfort. Nepurtând ochelarii de corecție, ochii sunt supuși unui efort prea mare, astfel că obosesc, sunt iritați și apar durerile de cap. Presbiopia se corectează cu ajutorul ochelarilor. Medicul îi va recomanda pacientului acel tip de lentile care i se potrivesc cel mai bine, ținând seama și de viciul de refracție pe care acesta îl are eventual (miopie, hipermetropie, astigmatism).

Lentilele unifocale corectează doar vederea de aproape, adică la o distanță de aproximativ 33 cm. Existând aceeași dioptrie pe întreaga suprafață a lentilei, purtătorul vede bine prin orice punct al lentilei. Dezavantajul: pentru a vedea bine la distanță, ochelarii trebuie scoși. Acest lucru incomodează atunci când trebuie repetat frecvent, fiind cazul persoanelor care trebuie să vadă bine când departe, când aproape, la intervale scurte de timp. Aceste lentile sunt recomandate persoanelor care au nevoie de ochelari ocazional, doar atunci când citesc, scriu sau cos. O alternativă la acest tip de lentile sunt cele semilună, prevăzute doar în segmentul inferior cu corecție, restul fiind sticlă simplă. Și acestea prezintă inconveniențe, căci nu pot fi purtate confortabil în timpul oricărei activități: la volan, de exemplu, incomodează, pentru că te obligă să apleci capul pentru a vedea drumul.

Lentile bifocale au două zone: în partea inferioară a lentilei se află corecția pentru aproape, iar restul lentilei (mijloc și sus) pentru vederea de departe. Avantajul acestei lentile este că purtătorul poate vedea alternativ, aproape și departe, fără a fi nevoit să-și schimbe mereu ochelarii. Inconvenientul este că între cele două corecții există un segment de întâlnire, care taie imaginile. Astfel, persoana vede bine la o distanta de 33 cm sau în depărtare, dar vederea nu este clară în perimetrul situat între 33 cm și 5 m. Sunt recomandate celor care poartă deja ochelari pentru vederea de departe (miopie, hipermetropie, astigmatism).

Lentile progresive sunt cele cu care purtătorul vede bine la toate distanțele. Puterea lor optică variază progresiv între partea superioară a lentilei, rezervată vederii de departe, și partea inferioară, destinată vederii de aproape. Spre deosebire de lentilele bifocale, la acestea nu exista rupturii optice ale imaginilor. Inconvenientul: poate fi necesară o perioadă de adaptare, la unele persoane chiar de câteva luni. La lentilele de ultimă generație însă aproape că nu e nevoie de timp de adaptare.

Fetele de la Eyes Optic sunt cele mai tari, atât de tari încât merită o cutie de Raffaello de fiecare dată. Sunt fete care te fac să te simți bine, servicii de calitate și prețuri fără concurență. Te asteaptă mereu cu zâmbetul pe buze și cu o cafea bună bonus :) Recomand cu încredere Eyes Optic, din toate punctele de vedere.

Augustin

Nu știu dacă la Eyes Optic îți găsești perechea sau perechea te găsește pe tine, dar cu siguranță e locul unde ochii sunt vedetele. La fiecare vizită sunt sfătuită atât din punct de vedere medical, cât și estetic, astfel că ies mereu de acolo cu o viziune mai clară asupra lumii. Sunt primită cu căldură și tratată cu profesionalism.

Mihaela Samsodan

De când mă știu, am avut o reală problemă când a trebuit să îmi fac ochelari. La Eyes Optic am găsit o echipă prietenoasă și foarte pregătită profesional, care dintr-o mare gamă de lentile și rame, a reușit să mă ghideze către un produs perfect pentru mine. Recomand cu mare drag.

S

Sunt extrem de mulțumită de experiența pe care am avut-o la Eyes Optic. Personalul a dat dovadă de profesionalism și amabilitate, oferindu-mi ajutor și explicându-mi fiecare detaliu al procesului pe parcursul tuturor vizitelor. Gamă variată de produse și servicii de înaltă calitate coroborate cu ambianță foarte plăcută și prietenoasă, m-au făcut să îmi doresc să revin după fiecare vizită. În plus, pentru orice întrebări poți reveni oricând, iar personalul este dornic să te ajute. Per ansamblu, cred că este una dintre cele mai bune optici din Cluj-Napoca și o recomand cu tărie.

Alexandra Anca

Eyes Optic oferă o experiență extrem de plăcută în ceea ce privește consultațiile și alegerea ochelarilor - atât tipul de lentile cât și tipul de ramă. Apreciez în mod special atenția unică pe care am primit-o când am învățat să port lentile de contact și suportul continuu în ceea ce privește lentilele de ultimă generație, care oferă cât mai mult oxigen și care mă ajută la menținerea sănătății ochilor, ca purtător zilnic de lentile. Recomand cu încredere Eyes Optic, datorită profesionalismului, al interesului în a da fiecărui client sfaturi personalizate și bine informate despre cele mai noi și de calitate produse de optică de pe piață.

Ana Barbu

Pe lângă calitatea produselor, am rămas impresioanată de atenția și de asistența acordată de către Eyes Optic. Pot să spun că este o clinică unde achiziționarea ochelarilor este o experianță plăcută și distractivă. Recomand cu încredere Eyes Optic datorită profesionalismului de care au dat dovadă și a produselor de calitate la prețuri mai mult decât competitive.

Cristina Iulia
În fiecare an apelez cu drag la serviciile oferite de Eyes Optic și pot să zic bucuroasă că am avut parte de cele mai frumoase experiențe, atât în ceea ce privește luarea deciziilor în alegerea tipului de ochelari care mi se potrivesc, cât și în consiliere legat de tot ceea ce ai de făcut dacă dorești să porți și lentile de contact.
Dacă ar fi să caracterizez Eyes Optic în trei cuvinte, aș spune: Profesionalism, Performanță și Promptitudine.
Mă semnez, Un Pacient Răsfățat
Diana Popa