Cum ne alegem ochelarii de soare?

Cum ne alegem ochelarii de soare?

Cu siguranță ni s-a întâmplat fiecăruia dintre noi măcar o dată în viață să ne trezim în fața unei tarabe de ochelari de soare, probând cu patos cele mai apetisante modele. Sau, în cazul fericit, ne aflam într-un magazin specializat, acolo unde putem și să primim sfaturi legate de ce fel de ochelari sunt mai buni, mai rezistenți și, de ce nu, mai potriviți pentru configurația feței noastre. Cert este că alegând perechea potrivită de ochelari de soare, aceasta îți va oferi protecție și performanță maxime. Fie că e tailor made, după chipul și asemănarea ta, fie că, pur și simplu, se potrivește mănușă pe nevoile tale.

Astăzi vei afla care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi o pereche de ochelari de soare, asta în cazul în care nu ai pe cineva din domeniu în preajmă.

  1. Ochelarii de soare trebuie să fie conformi cu normativele din domeniu. Mai precis ochelarilor de soare nu are voie să le lipsească:
 • marcajul CE (care trebuie afișat la loc vizibil, dar nu prin intermediul unei folii adezive, ci direct pe lentilele de soare). Acest marcaj confirmă calitatea produsului și identitatea producătorului.
 • notă informativă care conține numele și adresa producătorului, categoria de filtru solar (între 0 și 4, urmărind condițiile luminozității exterioare), tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizat sau degrade) și clasa optică (1-a sau a 2-a, în funcție de calitatea optică a lentilelor)
  2. Ochelarii de soare trebuie să fie aleși în funcție de caracteristicile ochilor tăi. Când te-ai hotărât să investești într-o pereche de ochelari de soare, nu uita de:
 • tipul de activitate la care îi vei folosi (condus, pescuit, ski etc)
 • destinația (pe apă, pe stradă, în pădure, la mare altitudine etc)
 • materialul lentilelor (lentile organice cu foarte bune calități optice și tratamente speciale sau lentile de sticlă ce oferă excelentă claritate și rezistență la zgârieturi)
  3. Calitatea lentilelor este esențială. Și pentru că știm o mulțime de trucuri pe care vrem să le împărtășim cu tine, îți spunem cum să verifici dacă lentilele sunt de calitate sau nu. Găsește o suprafață cu linii care se repetă, de exemplu acoperișul cu țiglă. Ține perechea de ochelari de soare puțin la distanță și acoperă-ți un ochi. Uită-te doar printr-o lentilă la linii în timp ce miști ușor ochelarii de la stânga la dreapta, apoi sus și jos. Liniile ar trebui să rămână drepte în timp ce le privești. Dacă ele se ondulează în vreun fel, atunci lentilele nu au calitate optică și îți vor distorsiona vederea. Distorsionarea vederii este extrem de comuna la ochelarii ieftini.
  4. Culoarea lentilei (de ea depinde cât de fidel vei percepe celelalte culori din jurul tău și cum vei vedea contrastele)
 • Lentile gri – culoare progresivă, redare naturală a culorilor datorită filtrării egale a întregului spectru vizual. Efect neutru, compensator.
 • Lentile maro: protecţie împotriva strălucirilor, cu redare naturală a culorilor. Ton cald, efect plăcut, revigorant.
 • Lentile verzi: cea mai bună percepţie a culorilor, cu intensificarea contrastului. Efect liniştitor, relaxant şi calmant. Perfectă pentru conducătorii auto.
 • Lentile galbene, aurii și de nuanța chihlimbarului: potrivite pentru schi, snowboard și alte sporturi de iarnă.
 • Lentile roz: se recomanda pentru schi și snowboard pe vreme înnorată și sunt perfecte pentru condus și drumeții în regiuni forestiere
  5. Particularități speciale:
 • Lentile antireflex, rezistente la zgârieturi: la ochelarii de soare de bună calitate se folosesc procese tehnologice speciale pentru a obține o îmbunătățire a clarității, pentru o protecție mai bună și contrast crescut.
 • Lentile fotocromatice: își adaptează automat intensitatea culorii: clare în interior și închise la lumina puternică naturală.
 • Lentile polarizate: sunt foarte indicate conducătorilor auto deoarece îmbunătățesc contrastul, nu influențează percepția culorilor, oferă protecție UV 100% și un confort deosebit în utilizare.

Când razele solare se reflecta pe o suprafață precum un drum sau suprafața apei, adesea se concentrează orizontal. Acest fenomen se numește strălucire. Lumina verticala este utilă ochiului uman, însă strălucirea face ca lumina verticală să fie dificil sau inconfortabil de văzut clar. Ochelarii ne-polarizați NU blochează strălucirea. Lentilele polarizate estompează lumina care vine de pe meridianul orizontal și reduce luciul de pe suprafețe. Lentilele polarizate sunt folosite în special la ochelarii de soare, în timp ce lentilele anti-reflex sunt folosite cu succes la ochelarii de vedere.

Acum vedeți de ce este atât de important să purtăm ochelari de soare de calitate? Ca să vedem mult timp de acum încolo și să vedem bine!

 

Fetele de la Eyes Optic sunt cele mai tari, atât de tari încât merită o cutie de Raffaello de fiecare dată. Sunt fete care te fac să te simți bine, servicii de calitate și prețuri fără concurență. Te asteaptă mereu cu zâmbetul pe buze și cu o cafea bună bonus :) Recomand cu încredere Eyes Optic, din toate punctele de vedere.

Augustin

Nu știu dacă la Eyes Optic îți găsești perechea sau perechea te găsește pe tine, dar cu siguranță e locul unde ochii sunt vedetele. La fiecare vizită sunt sfătuită atât din punct de vedere medical, cât și estetic, astfel că ies mereu de acolo cu o viziune mai clară asupra lumii. Sunt primită cu căldură și tratată cu profesionalism.

Mihaela Samsodan

De când mă știu, am avut o reală problemă când a trebuit să îmi fac ochelari. La Eyes Optic am găsit o echipă prietenoasă și foarte pregătită profesional, care dintr-o mare gamă de lentile și rame, a reușit să mă ghideze către un produs perfect pentru mine. Recomand cu mare drag.

S

Sunt extrem de mulțumită de experiența pe care am avut-o la Eyes Optic. Personalul a dat dovadă de profesionalism și amabilitate, oferindu-mi ajutor și explicându-mi fiecare detaliu al procesului pe parcursul tuturor vizitelor. Gamă variată de produse și servicii de înaltă calitate coroborate cu ambianță foarte plăcută și prietenoasă, m-au făcut să îmi doresc să revin după fiecare vizită. În plus, pentru orice întrebări poți reveni oricând, iar personalul este dornic să te ajute. Per ansamblu, cred că este una dintre cele mai bune optici din Cluj-Napoca și o recomand cu tărie.

Alexandra Anca

Eyes Optic oferă o experiență extrem de plăcută în ceea ce privește consultațiile și alegerea ochelarilor - atât tipul de lentile cât și tipul de ramă. Apreciez în mod special atenția unică pe care am primit-o când am învățat să port lentile de contact și suportul continuu în ceea ce privește lentilele de ultimă generație, care oferă cât mai mult oxigen și care mă ajută la menținerea sănătății ochilor, ca purtător zilnic de lentile. Recomand cu încredere Eyes Optic, datorită profesionalismului, al interesului în a da fiecărui client sfaturi personalizate și bine informate despre cele mai noi și de calitate produse de optică de pe piață.

Ana Barbu

Pe lângă calitatea produselor, am rămas impresioanată de atenția și de asistența acordată de către Eyes Optic. Pot să spun că este o clinică unde achiziționarea ochelarilor este o experianță plăcută și distractivă. Recomand cu încredere Eyes Optic datorită profesionalismului de care au dat dovadă și a produselor de calitate la prețuri mai mult decât competitive.

Cristina Iulia
În fiecare an apelez cu drag la serviciile oferite de Eyes Optic și pot să zic bucuroasă că am avut parte de cele mai frumoase experiențe, atât în ceea ce privește luarea deciziilor în alegerea tipului de ochelari care mi se potrivesc, cât și în consiliere legat de tot ceea ce ai de făcut dacă dorești să porți și lentile de contact.
Dacă ar fi să caracterizez Eyes Optic în trei cuvinte, aș spune: Profesionalism, Performanță și Promptitudine.
Mă semnez, Un Pacient Răsfățat
Diana Popa